Presentación 2015
ComLoc 2015. XIII Congreso de Comunicación Local
“Los medios de comunicación públicos de proximidad en Europa.
El cierre de RTVV como paradigma”
Universitat Jaume I, 15, 16 y 17 de abril de 2015
En los últimos tiempos, estamos asistiendo a una profunda crisis del modelo público de los medios de comunicación de proximidad en el continente europeo y, de manera especial, en el sur de Europa y en España. El cierre de la televisión pública de Grecia, así como de Radiotelevisión Valenciana (RTVV), son exponentes muy claros de la dirección que está cobrando la evolución de los medios de comunicación públicos en la actualidad, en el contexto de una fuerte crisis económica de carácter internacional. El XIII Congreso de Comunicación Local-ComLoc 2015 se propone impulsar una reflexión en profundidad sobre el papel que juegan los medios de comunicación públicos, en especial en el contexto de la comunicación local o de proximidad, en las sociedades democráticas y sobre su papel como servicio público en el escenario actual.
De manera general, se reconoce que los medios de comunicación públicos juegan un papel fundamental de cohesión social, que contribuyen a reforzar nuestro sistema democrático, garantía de la sociedad del bienestar a la que todos aspiramos. Los medios de comunicación públicos, especialmente en el ámbito local, están sometidos a la presión constante del poder político, un problema casi universal que, en algunos territorios como en la Comunidad Valenciana y, en general, en España, está adquiriendo unos niveles de manipulación realmente preocupantes. La corrupción política, el clientelismo, el nepotismo, o la opacidad en la gestión de lo público son algunos de los problemas a los que nos enfrentamos a la hora de alcanzar un sistema comunicativo saludable, de acuerdo a los estándares de progreso y bienestar que buscan las sociedades maduras.
Creemos que la celebración de este congreso también debe servir para la búsqueda de soluciones y de fórmulas que puedan hacer viable medios de comunicación de proximidad de titularidad pública. En este sentido, consideramos que las investigaciones académicas sobre los medios de comunicación públicos encierran, con frecuencia, una dimensión prospectiva valiosa para enfrentarnos a los desafíos y retos de nuestra realidad social. En definitiva, la celebración de este congreso tiene como objetivo principal analizar el papel relevante que tienen los medios de comunicación públicos de proximidad como RTVV, así como promover un acercamiento entre el mundo académico, los ámbitos profesionales directa e indirectamente afectados y los responsables políticos, cuya participación en los debates se considera fundamental.
Programa 2015
Día 1 MIÉRCOLES 15 de ABRIL
MAÑANA
9:00 – 9:30 Recepción y entrega de material.
9:30 – 10:00 Inauguración.
10:00 – 11:30 Ponencia. Medios públicos en Europa: diversidad de modelo y retos comunes del servicio público para los ciudadanos. Katharine Sarikakis. Catedrática. Universidad de Viena.
11:30 – 12:00 Pausa-café.
12:00 – 14:00 Debate. Retos de futuro del servicio público en España. Ponencias de Fran Llorente (Director de Informativos en TVE 2004-2012) y Eugeni Sallent (Director de TV3). Moderador: Marcial Murciano (Universidad Autónoma de Barcelona)
14:00 – 16:00 Comida.
TARDE
16:00 – 18:00 Mesa de comunicaciones científicas.
18:00-18:30 Pausa.
18:30 – 20:30 Presentación de publicaciones y proyecciones audiovisuales.
Mesa Redonda con autores de los libros Adéu RTVV (Flors y Climent –eds.–, UV, 2013), Reset RTVV (Col·lectiu Ricard Blasco, Onada Edicions, 2014), La televisión de la crisis ante el abismo digital (Francés, Gavaldà, Llorca y Peris –eds.–, Gedisa, 2014), La crisis de la televisión pública. El caso de RTVV y los retos de una nueva gobernanza (Marzal, Izquierdo y Casero –eds.–, Aldea Global, 2015) y Las televisiones públicas autonómicas del siglo XXI. Nuevos escenarios tras el cierre de RTVV (Marzal –ed.–, Aldea Global, 2015).
Proyección del reportaje-documental RTVV, La nit més llarga de Julián Gómez y del corto ERE. Expediente de Regulación de Enchufados de Alicia Puig, con la presencia de los realizadores y productores.
Día 2 jueves 16 de abril
MAÑANA
10:00 – 11:30 Ponencia. El servicio público de los medios de comunicación del siglo XXI. Jeanette Steemers. Catedrática. Universidad de Westminster.
11:30 – 12:00 Pausa-café.
12:00 – 14:00 Debate. Los retos del futuro de los medios de comunicación de proximidad en la era digital. Ponencias de Lola Bañón (Periodista y Profesora Universitat de València) y Alejandro Perales (Pte. Asociación Usuarios de Comunicación). Moderador: Ramón Zallo (Universidad del País Vasco).
14:00 – 16:00 Comida.
TARDE
16:00 – 18:00 Mesa redonda*. Demandas y expectativas de futuro del sector comunicativo en la Comunidad Valenciana. Luis Lizarán (MESAV), Álvaro Olavarria (Mil de Nou), César Martí (Asociación Productores AVANT), Ximo Pérez (Productores Audiovisuales Valencianos), Sergi Pitarch (Unió de Periodistes), Esther Castellano (Asociación de Empresas de Comunicación Publicitaria de la Comunidad Valenciana), Carlota de Dios (Vicepresidenta del Colegio Oficial de Publicitarios de la CV), José Ignacio Pastor (ACICOM). Modera: Javier Marzal Felici (UJI).
18:00 – 18:30 Pausa.
18:30 – 20:00 Mesa de comunicaciones científicas.
Día 3 VIERNES 17 de abril
MAÑANA
9:30 – 11:00 Ponencia. El reto de la gobernanza de las radiotelevisiones públicas. Francisco Campos Freire. Catedrático. Universidad de Santiago de Compostela.
11:00 – 11:30 Pausa-café.
11:30 – 12:00 Presentación del Documento revisado de la MESAV Hacia un nuevo espacio audiovisual. Intervienen: Luis Lizarán y Ricardo Macián (MESAV). Modera: Javier Marzal Felici (UJI).
12:00 – 14:00 Mesa redonda*. El futuro de los medios de comunicación públicos en la Comunidad Valenciana. Representante del Partido Popular (PPCV), Ximo Puig (PSPV-PSOE), Enric Morera (Coalició Compromís), Ignacio Blanco (EUPV), Antonio Montiel (Podem), Carolina Punset (Ciutadans), Representante del UPyD (UPyD). Moderadora: Alicia Gómez Montano (Periodista TVE).
14:00 Acto de clausura.
Comités
Presidencia
- Dr. Vicent Climent Jordá. Rector de la Universitat Jaume I.
- D. José Luis Valencia. Director del Periódico Mediterráneo de Castellón.
Dirección académica
- Dr. Javier Marzal Felici. Universitat Jaume I.
SECRETARÍA TÉCNICA
- Dra. Jéssica Izquierdo Castillo
- Dr. Pablo López Rabadán
Comité científico
- Dr. Enrique Bustamante Ramírez. Catedrático de Comunicación Audiovisual y Publicidad. Universidad Complutense de Madrid.
- Dr. Francisco Campos Freire. Catedrático de Periodismo. Universidad de Santiago de Compostela.
- Dr. Andreu Casero Ripollés. Profesor Titular de la Universitat Jaume I.
- Dra. Rosa Franquet i Calvet. Catedrática de Comunicación Audiovisual y Publicidad. Universitat Autònoma de Barcelona.
- Dr. Josep Lluís Gómez Mompart. Catedrático de Periodismo. Universitat de València.
- Dra. Jéssica Izquierdo Castillo. Profesora de la Universitat Jaume I.
- Dr. Pablo López Rabadán. Profesor de la Universitat Jaume I.
- Dr. Juan Carlos Miguel de Bustos. Catedrático de Comunicación Audiovisual y Publicidad. Universidad del País Vasco.
- Dr. Marcial Murciano Martínez. Catedrático de Periodismo. Universitat Autònoma de Barcelona.
- Dr. Emili Prado i Picó. Catedrático de Comunicación Audiovisual y Publicidad. Universitat Autònoma de Barcelona.
- Dr. Ramón Zallo. Catedrático de Comunicación Audiovisual y Publicidad. Universidad del País Vasco.
Comité organizador
- Grupo de Investigación Periodismo, Comunicación y Poder.
- Grupo de Investigación Neuroengagement and Communication.
- Grupo de Investigación ITACA-UJI (Investigación en Tecnologías Aplicadas a la Comunicación Audiovisual de la Universitat Jaume I de Castellón).
ComLoc TV 2015
INAUGURACIÓN
Acto presidido por D. Vicent Climent, Rector Magnífico de la UJI; Dña. Rosa Agost, Decana de la Facultad de Ciencias Humanas y Sociales; D. Javier Marzal, Catedrático de Comunicación Audiovisual y Publicidad de la UJI; y Jose Luís Valencia, Director de El Periódico Mediterráneo.
Ponencia. Katharine Sarikakis
Ponencia. “Medios públicos en Europa: diversidad de modelo y retos comunes del servicio público para los ciudadanos”. Katharine Sarikakis. Catedrática. Universidad de Viena.
PONENCIA. Jeanette Steemers
Ponencia. “El servicio público de los medios de comunicación del siglo XXI”. Jeanette Steemers. Catedrática. Universidad de Westminster.
Presentación del Documento de la MESAV
Presentación del Documento revisado de la MESAV, “Hacia un nuevo espacio audiovisual”. Intervienen: Luis Lizarán y Ricardo Macián (MESAV). Modera: Javier Marzal Felici (UJI)
Debate. Retos de futuro del servicio público en España
Debate. “Retos de futuro del servicio público en España”. Ponencias de Fran Llorente (Director de Informativos en TVE 2004-2012) y Eugeni Sallent (Director de TV3). Moderador: Marcial Murciano (Universidad Autónoma de Barcelona).
PONENCIA. FRANCISCO CAMPOS FREIRE
Ponencia. El reto de la gobernanza de las radiotelevisiones públicas”. Francisco Campos Freire. Catedrático. Universidad de Santiago de Compostela.
Debate. Los retos del futuro de los medios de comunicación de proximidad en la era digital
Debate. “Los retos del futuro de los medios de comunicación de proximidad en la era digital”. Ponencias de Lola Bañón (Periodista y Profesora Universitat de València) y Alejandro Perales (Pte. Asociación Usuarios de Comunicación). Moderador: Ramón Zallo (Universidad del País Vasco).
Mesa redonda. Demandas y expectativas de futuro del sector comunicativo en la Comunidad Valenciana
Mesa redonda. “Demandas y expectativas de futuro del sector comunicativo en la Comunidad Valenciana”. Luis Lizarán (MESAV), Álvaro Olavarria (Mil de Nou), César Martí (Asociación Productores AVANT), Ximo Pérez (Productores Audiovisuales Valencianos), Sergi Pitarch (Unió de Periodistes), Esther Castellano (Asociación de Empresas de Comunicación Publicitaria de la Comunidad Valenciana), Carlota de Dios (Vicepresidenta del Colegio Oficial de Publicitarios de la CV), José Ignacio Pastor (ACICOM). Modera: Javier Marzal Felici (UJI).
Mesa redonda. El futuro de los medios de comunicación públicos en la Comunidad Valenciana
Mesa redonda. “El futuro de los medios de comunicación públicos en la Comunidad Valenciana”. Representante del Partido Popular (PPCV), Ximo Puig (PSPV-PSOE), Enric Morera (Coalició Compromís), Ignacio Blanco (EUPV), Antonio Montiel (Podem), Carolina Punset (Ciutadans), Representante del UPyD (UPyD). Moderadora: Alicia Gómez Montano (Periodista TVE).
Acto de clausura
Acto de clausura. Acto presidido por D. Vicent Climent, Rector Magnífico de la UJI y D. Javier Marzal, Catedrático de Comunicación Audiovisual y Publicidad de la UJI.
Els polítics també passaren pel Videobooth
Abans de la participació en l’ última taula redona del Comloc 2015 els diferents representants dels partits polítics han exposat les seues opinions al videobooth, respecte a com deuria ser la nova televisió valenciana. Molts d’ells han coincidit en que volen una televisió en valenciana, deslligada del poder polític y útil per als ciutadans.
Els ex-treballadors de RTVV també passen pel Videobooth
No importa que siguin tècnics o periodistes, tos busquen el mateix per a la televisió que els va ser arravatada fa mes d’un any: plural, en valencià, de qualitat i fora de les mans dels política. Les extreballadors de RTVV busquen per a la futura televisió pública valenciana una radiotelevisió de la que sentir-se orgullosos i que expressi la opinió de tos les col·lectius silenciats en l’etapa anterior i que doni mes participació a les noves generacions de professionals de la comunicació, com las estudiants per a què practiquen en ella.
Alumnes de l’àrea de Comunicació opinen
L’alumnat de l’àrea de Comunicació no va voler perdre l’ oportunitat de reivindicar la seua opinió sobre la televisió pública que volen i necessiten. Tots ells van coincidir en dir que volen una televisió que no estigi polititzada, que representi a la societat valenciana, de qualitat, en valencià i de la que poder sentir-se orgullós.
El professorat segueix opinant
És indiferent de quina part de la geografia espanyola siguin els professors, tots coincideixen en el mateix: volen una televisió pública de qualitat i en valencià, que sigui plural i no tingui connotacions polítiques en els seus missatges. Els quatra apunten que, a més de ser un element indispensable per a la democràcia, també és un motor econòmic.
Els extreballadors de RTVV opinen
Hem pogut sentir les opinions d’alguns dels ex-treballadors de Radio Televisió Valenciana que han passat per el ComLoc. Expliquen que és imprescindible que torne la televisió pública per a respondre a les necessitats de la societat, donant veu a tots, sense ingerències polítiques, lliure, plural i en la nostra lengua pròpia.
Més opinions d’experts al Videobooth
Experts en la matèria demanen un nou model de televisió pública autonòmica que represente al poble valencià, creant continguts de qualitat per als ciutadans i adaptats als nous hàbits i les noves formes de vida.
Ramón Zallo opina sobre el tancament de RTVV i els mitjans de proximitat
L’entrevista ha estat realitzada per: Teresa Sorolla Romero, Silvia Marcos García i Laura Alonso Muñoz, alumnes del màster de Comunicació de l’UJI. Els càmeres són Jordi Montañana i Gonzalo Martín.
Ramon Zallo, Catedràtic de la Universitat del País Basc, ha respost a algunes preguntes després de moderar la taula sobre el futur dels mitjans de proximitat.
Zallo ha volgut deixar clar que la ingerència política no és natural ni una necessitat històrica dels mitjans públics i que és molt possible crear una radiotelevisió de tots i per a tots, que complisca les funcions que molts han deixat en el nostre Videobooth durant el COMLOC 2015.
A més, ha declarat que el nostre territori té l’oportunitat de construïr un nou espai comunicatiu públic, innovador i de qualitat.
Francisco Campos Freire ens parla
de com ha de ser un mitjà públic
L’entrevista ha estat realitzada per: Teresa Sorolla Romero, Silvia Marcos García i Laura Alonso Muñoz, alumnes del màster de Comunicació de l’UJI. Els càmeres són Jordi Montañana i Gonzalo Martín.
El Catedràtic de la Universitat de Santiago de Compostela, Francisco Campos Freire, ha volgut destacar que la presència d’una televisió pública és fonamental per a aconseguir el punt d’equilibri.
A més, preguntat pels mitjans de proximitat, ha afirmat el següent: “són imprescindibles per a que exista una cohesió social que la pròpia societat reconega”. A més, ha explicat que les autonomies que tenen o no uns mitjans de proximitat mostren diferències evidents.
Per a Campos Freire, el milor mecanisme de regulació és la independència dels partits polítics per tal de que es garantitze l’estabilitat.
Professionals de la comunicació
al Videobooth
Alguns professionals de la comunicació han passat per el Videobooth. Creuen que en una televisió pública els ciutadans han de ser el centre de la comunicació, com a receptors, però també com a emisors, ja que açò serveix per vertebrar i cohesionar a la societat. A més pensen que hauria de ser enriquidora, culturalment i econòmicament.
El professors de Comunicació de l’UJI creuen que…
De nou el professorat del departament de Comunicació de l’UJI passa pel Videobooth que hi ha instal·lat en el Paranimf. Tots ells coincideixen en que el requisit fonamental d’una futura radiotelevisió valenciana és que sigui íntegrament en valencià, plural, independent i representativa de tota la societat valenciana. Per aquest motiu, deuen donar una informació veraç i veu a tots eixos col·lectius que no tenen cabuda en les emissions privades.
L’opinió d’alumnes de l’UJI
Els estudiants de l’Universitat Jaume I de Castelló passen pel Videobooth per a donar la seua opinió sobre el que volen per a una futura televisió pública valenciana. Tots ells coincideixen en que l’ideal seria que respectessin la llengua i que els seus continguts fossin íntegrament en valencià. A més, també volen que la televisió estigui fora de l’abast dels polítics, és a dir, sense manipulacions per part del Govern de la Generalitat.
Els futurs comunicadors donen la seua visió
Més estudiants de l’àrea de comunicació de la Universitat Jaume I han passat pel videobooth per opinar sobre la necessitat de la televisó pública. Els futurs comunicadors la volen desvinculada dels poder polítics, del poble i per al poble, és a dir, que complisca les seues funcions com a servei públic.
Més professors de l’UJI expliquen la seua opinió
Els professors del departament de comunicació de l’UJI coincideixen tots en que volen una televisió consensuada i que ajudi a formar-se una idea del que passa en el món, però tenint en compte l’òptica de la Comunitat Valenciana. Per a què tingui èxit, la televisió ha de crear continguts de qualitat i plurals, a més, també apunten que han de fiscalitzar al govern. La futura televisió pública també ha d’adaptar-se al segle XXI, per la qual cosa els professors aclareixen que no sols ha d’aparèixer en el TDT, sinó que a més ha de combinar plataformes, és a dir, donar interactivitat mitjançant xarxes socials i internet.
Els estudiants de Periodisme opinen
Ací vos deixem amb distintes opinions dels alumnes de Periodisme sobre com hauría de ser la nova radiotelevisió pública valenciana.
Tots coincideixen en la necessitat de que siga plural, independent i dels ciutadans. Els futurs comunicadors defenen absolutament el retorn d’un mitjà públic, però canviant l’administració per tal de no caure en el maeix error.
A més, destaquen la importancia d’invertir en les noves plataformes digitals en un món on la tecnología ho abarca tot.
Sergi Pitarch ha analitzat la situació dels mijtnas públics des del prisma valencià
L’entrevista ha estat realitzada per: Teresa Sorolla Romero, Silvia Marcos García i Laura Alonso Muñoz, alumnes del màster de Comunicació de l’UJI. Els càmeres són Jordi Montañana i Gonzalo Martín.
El president de la Unió de Periodistes Valencians, Sergi Pitarch, ha parlat de la necessitat d’un mitjà públic que no siga utilitzat com a ferramenta de govern. També ha volgut resaltar l’importància dels mitjans de comunicació públics i de proximitat, qualificant-los de vitals.
Respecte als mecanismes de regulació ideals per a aquestos mitjans, Pitarch ha afirmat que “hauria de tratar-se d’un consell audiovisual, un comité de redacció per als informatius i plantejar-nos un consell de participació en el que la societat es senta reflexada”. Per a Pitarch un órgan audiovisual de professionals seria suficient. Per últim, ha volgut explicar de com entendre una nova radiotelevisió valenciana: sostenible, que comence de zero i amb una renovació de personal.
Jeanette Steemers analitza la situació dels mitjans públics a Europa
L’entrevista ha estat realitzada per: Teresa Sorolla Romero, Silvia Marcos García i Laura Alonso Muñoz, alumnes del màster de Comunicació de l’UJI. Els càmeres són Jordi Montañana i Gonzalo Martín.
La catedràtica de la Universitat de Westminster, Jeanette Steemer, ens ha contestat a algunes preguntes sobre la sitaució de les radiotelevisions públiques europees.
En aquest sentit, Steemers ha assenyalat la diferència entre païssos europeus i les seues radiotelevisions segons el diners invertit pels estats i l’injerència política que exerceixen sobre els mitjans públics. Ha destacat el treball de la BBC o la radiotelevisió alemanya i ha cesurat el d’alguns païssos de l’est i algunes autonòmiques de l’Estat Espanyol.
Preguntada per Espanya, s’ha mostrat sorpresa pel contrast entre mitjans públics de qualitat com TV3 i el cas de RTVV. “Em pareix xocant que en un país democràtic es negue gaudir d’un mitjà popular per motius purament ideològics, això és inimaginable a Gran Bretanya”.
També ha destacat el paper de les televisions públiques en el desenvolupament de la cultura i el idiom regionals, sobre tot l’impuls de la producció pròpia de continguts infantils.
Preguntada per quina seria la millos mesura per tal de crear un mitjà públic sense injerències polítiques, ens ha convidat a que creem un mitjà online, per el que no ens demanen llicencies, perquè segons ella “quan la institució no funciona, la institucionalització només pot danyar al mitjà”.
Fran Llorente nos da las bases que un medio público debería tener
La entrevista ha sido realizada por: Teresa Sorolla Romero, Silvia Marcos García y Laura Alonso Muñoz, alumnas del máster de Comunicación de la UJI. Los cámaras son Jordi Montañana y Gonzalo Martín.
El Ex-director de Informativos de Televisión Española, Fran Llorente, ha señalado que es imprescindible tener una radiotelevisión pública, así como la importancia de tener una información veraz.
El periodista ha defendido también la existencia de los medios locales por su misión de crear identidad y vertebración en la sociedad. También apuesta firmemente la creación de consejos de redacción elegidos por los profesionales como mejor mecanismo de regulación. “Los periodistas son la parte más importante de la independencia”, ha afirmado.
Por último ha destacado que los pilares básicos de un medio público es la información y una programación vertebradora.
Katharine Sarikakis reivindica el paper dels mitjans públics a Europa
L’entrevista ha estat realitzada per: Teresa Sorolla Romero, Silvia Marcos García i Laura Alonso Muñoz, alumnes del màster de Comunicació de l’UJI. Els càmeres són Jordi Montañana i Gonzalo Martín.
La catedràtica de la Universitat de Viena, Katharine Sarikakis, ha passat pel set després de la seua conferència sobre els models i reptes de les radiotelevisions públiques europees i ha insistit en el paper fonamental que aquestes corporacions compleixen en la societat. En l’àmbit de les funcions dels mitjans públics de proximitat, Sarikakis ha mostrat la seua creença ferma en que la relació entre les radiotelevisions públiques i la societat a la que es dirigeixen ha de ser la d’educar-se i créixer de forma conjunta. En aquest sentit, destaca que, en la seua opinió, tot mitjà públic de proximitat ha de tindre un interès públic i per tant, ser reflex del poble al que pertany, i deure’s al interès públic, allunyant-se així dels polític-financers.
En el cas de RTVV, Sarikakis ha destacat la importància dels mitjans de proximitat en societats amb una llegua i cultura pròpia, ja que es necessiten espais per que la identitat d’un poble es desenvolupe. A més, ha mostrat la seua commoció front els casos de Canal 9 i la grega RTE perquè, segons ella, el tancament d’aquestos espais suposa capar la seua capacitat de complir les funcions per les que han sigut creats. Finalment, ha suggerit que, per tal de crear una governabilitat efectiva en les radiotelevisions públiques, s’ha d’institucionalitzar un consell format per acadèmics, ciutadans i els propis treballadors del mitjà, a més d’incloure en la Constitució el dret a un funcionament independent en tots els mitjans públics.
El Director de TV3 i part del professorat de l’UJI també opinen al Videobooth
Hem enregistrat les contundents opinions sobre la necessitat d’una televisió pública que tenen alguns experts en la matèria com son els professors de comunicació de l’UJI o el Director de TV3, Eugeni Sallent. Coincideixen en que és indispensable i en que ha de ser oberta i ha de cobrir les necessitats de la població mitjançant continguts de qualitat, de proximitat i transmèdia.
Inaguració del Videobooth
Acaba de començar la 13º edició del Comloc i els encarregats de la seua inauguració han passat per el videobooth a donar la seua opinió sobre la necessitat d’una televisió pública al nostre territori. Mentre que el rector de l’UJI, Vicent Climent, i la degana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, Rosa Agost, aposten per uns mitjans de comunicació públics, el Director del Periódico Mediterráneo ha defensat la gestió privada. Comença el Comloc 2015, comença el debat.
Tu opinión nos importa
Sigue en directo todas conferencias y mesas de debate del XIII Congreso de Comunicación Local (ComLoc 2015). A partir del día 15 de abril, en este espacio podrás acceder al contenido de cada sesión en streaming para que no te pierdas nada.
Este año el ComLoc centra su atención en “Los medios de comunicación públicos de proximidad en Europa. El cierre de RTVV como paradigma”. A parte de ofrecerte la posibilidad de seguir en tiempo real el congreso desde cualquier dispositivo móvil, como novedad, en este canal encontrarás entrevistas exclusivas a académicos y profesionales del sector.
Además, nos interesa conocer la opinión de los futuros profesionales del ámbito de la comunicación y, por eso, hemos habilitado un videobooth para testar a los ciudadanos. Acércate hasta el Paranimf de la Universitat Jauem I y participa en nuestro set de entrevistas, ¡tú opinión nos importa!
