Javier Marzal Felici (València, 1963)

Llicenciat en Comunicació Audiovisual i Doctor per la Universitat de València . Llicenciat en Filologia Hispànica i Filosofia i Ciències de l’Educació per la Universitat de València , Màster en Comunicació i Educació per la Universitat Autònoma de Barcelona, ??és catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Jaume I.

Membre de l’Associació Espanyola d’Historiadors del Cinema (AEHC), de l’Associació Espanyola per a la Investigació en Comunicació (AE – IC) i de l’European Communication Research Education Association (ECREA), el professor Marzal ha desenvolupat una llarga activitat investigadora, entre les principals publicacions destaquen l’estudi David Wark Griffith (Madrid: Cátedra, 1998) –resultat de la seva recerca doctoral sobre el naixement de la narrativitat fílmica en el melodrama mut americà–, els textos publicats en la Història general del cinema. Vol II (Madrid: Cátedra, 1998), al costat dels professors Dr Douglas Gomery (University of Texas, Austin) i el Dr Jean – Louis Leutrat (Université de Paris III), l’assaig La mirada captiva. Formes de veure al cinema contemporani (València: Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, 1999), amb el professor Dr Juan Miguel Company (Universitat de València); l’assaig Metodologies d’anàlisi del film (Madrid: Èdip, 2007), amb el professor Dr Francisco Javier Gómez Tarín, com editors, l’assaig com es llegeix una fotografia. Interpretacions de la mirada (Madrid: Cátedra, 2007) , que porta tres reimpressions, el llibre col·lectiu El desenvolupament de la televisió digital a Espanya (La Corunya: Netbiblo, 2007), amb Andreu Casero Ripollés, l’obra col·lectiva Eines per per a la producció de vídeo documental (Benicarló: Onada , 2008), amb el professor Longi Gil , el llibre col·lectiu Teoria i tècnica de la producció audiovisual (València: Tirant Lo Blanch, 2008), amb Francisco López Cantos, i l’assaig Equips i infraestructures audiovisuals. El Laboratori de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Jaume I (Castelló: Servei de Publicacions de la Universitat Jaume I, 2008), el llibre col·lectiu Periodisme a la televisió: nous horitzons, noves tendències (Zamora i Sevilla: comunicació social. Edicions i Publicacions, 2011), amb el professor Andreu Casero Ripollés, en el qual s’analitza el fenomen de l’infoentreteniment en televisió, i l’obra col·lectiva Videojocs i cultura visual (la Llacuna: Quaderns Artesans Llatina, 2013), amb el professor Emilio Sáez Soro.

És codirector de la Col·lecció de llibres «Guies per veure i analitzar cinema», publicades per les editorials Nau Llibres de València i Octaedro de Barcelona. Aquesta col·lecció d’assajos sobre anàlisi de pel·lícules de referència en la història del cinema mundial, compta amb 54 llibres publicats, i actualment s’editen en format digital ebook i en paper. És codirector de adComunica. Revista Científica sobre Estratègies, Tendències i Innovació en Comunicació, des de 2011, amb 6 números publicats, indexada a Latindex, In – Recs, DIU i Dialnet.

Actualment és Investigador Principal del Projecte d’Investigació, avaluat per l’ANEP, «Anàlisi dels fluxos de transferència de coneixement entre els sistemes educatius superiors i la indústria del videojoc», finançat per la Universitat Jaume I i la Fundació Bancaixa, per al període 2011-2014.

Paral·lelament, el Dr Marzal ha compatibilitzat aquesta activitat investigadora amb l’exercici professional en els mitjans fotogràfic, radiofònic i televisiu, i una activitat docent com a professor de teoria de la imatge, tecnologia, producció i realització audiovisuals.

A més, és director del Departament de Ciències de la Comunicació de la Facultat de Ciències Humanes i Socials i subdirector del Laboratori de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I de Castelló (LabCOM UJI), una infraestructura dissenyada i posada en marxa pel professor Marzal. Amb una inversió superior als tres milions d’euros, el LABCOM ofereix unes possibilitats excepcionals per a la docència, la investigació i la producció audiovisual, en diferents suports.